Thee en kruideninfusie voor Maart

Gepubliceerd op 1 maart 2024 om 01:20

Maart volgens de Westerse kalender.

Een maand die de overgang van winter naar lente belichaamt, brengt een gevoel van vernieuwing en verwachting met zich mee. Hier zijn enkele kenmerken die maart typeren:

  • Lentebloesems: In veel delen van de wereld beginnen de eerste tekenen van de lente zich te manifesteren. Knoppen aan bomen beginnen te zwellen, en sommige bloemen beginnen te bloeien, waardoor de natuur ontwaakt uit de winterslaap. In Japan viert men het Hanami Matsuri festival of het kersenbloesemfeest, dat symbool staat voor de vergankelijkheid van prille schoonheid en het inluiden van de lente.
  • Veranderlijk weer en maartse buien: Maart staat bekend om zijn grillige weer. Het kan variëren van koude winterdagen tot zachtere lentetemperaturen. "Maartse buien en aprilse grillen" benadrukt de wisselvalligheid van het weer in deze maand met korte en intense regenbuien.
  • Lentekriebels: Na maanden van kou en duisternis beginnen mensen uit te kijken naar meer buitenactiviteiten. Wandelingen in de natuur, picknicks en tuinieren worden weer aantrekkelijke opties.
  • St. Patrick's Day: In sommige delen van de wereld wordt St. Patrick's Day gevierd op 17 maart, met festiviteiten die de Ierse cultuur en erfgoed eren. Mensen dragen groene kleding en vieren met parades en festivals.
  • Internationale Vrouwendag: Op 8 maart wordt Internationale Vrouwendag gevierd, een dag die wereldwijd de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen benadrukt en strijdt voor gendergelijkheid.
  • Lente-equinox: Maart brengt de lente-equinox met zich mee, het moment waarop dag en nacht ongeveer even lang zijn. Dit markeert officieel het begin van de lente op het noordelijk halfrond.
  • Voorbereiding op Pasen: Voor veel mensen begint maart ook de voorbereiding op het lentefeest van Pasen, met het versieren van eieren en het plannen van familiebijeenkomsten.

De maand maart volgens de Chinese kalender.

In de traditionele Chinese kalender is de maand maart het begin van de lente. Deze maand is verdeeld in vier zesde delen, elk bekend als "Jieqi" of zonneperiodes. Het belangrijkste evenement in maart is de lentenachtevening, ook wel bekend als de "Lente-equinox" of "Chunfen" in het Chinees.

Enkele kenmerken van maart volgens de Chinese kalender:

Lente-equinox (Chunfen): Deze dag markeert het moment waarop dag en nacht bijna even lang zijn. Het symboliseert het begin van de lente, een tijd van vernieuwing en groei in de natuur.

Lentefestivals: Maart kan samenvallen met enkele lentefestivals, afhankelijk van regionale en culturele tradities. Mensen vieren de komst van de lente met ceremonies, optochten en festiviteiten.


Tuinieren en landbouwactiviteiten: Traditioneel is maart een belangrijke tijd voor landbouwers, omdat het de periode is waarin ze zich voorbereiden op het zaaien van gewassen. Boeren kunnen beginnen met het bewerken van het land en het planten van zaden in anticipatie op een vruchtbaar groeiseizoen.

 

Veranderingen in de natuur: In overeenstemming met de principes van de Chinese vijfelementenleer en yin-yangfilosofie, symboliseert maart een verschuiving van yin (donker, koud) naar yang (licht, warm). De natuur begint tot leven te komen, en bloemen kunnen beginnen te bloeien.

 

Gezondheidspraktijken: Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zijn bepaalde gezondheidspraktijken in maart gericht op het stimuleren van de leverenergie. Mensen kunnen hun dieet aanpassen en activiteiten ondernemen die gericht zijn op het ondersteunen van de leverfunctie.


Eerbied voor voorouders: Sommige mensen kunnen in maart hun voorouders eren door naar hun graven te gaan, schoon maakrituelen uit te voeren en offers te brengen.

 

Welke theesoorten en kruideninfusies voor de maand maart.

Hier zijn enkele suggesties:

 

  • Slimbooster thee:
    • Deze unieke blend, ontworpen om een extra boost te geven aan je welzijn, bestaat uit groene thee, groene koffiebonen, Jerba Maté, goji bessen, rode biet, appel en hibiscus. Deze speciale combinatie van smaken en aroma's is niet alleen een streling voor de zintuigen, maar ook een verkwikkende ondersteuning voor je lichaam! De titel verraad zichzelf, dus voor diegene die terug in hun bikini willen passen...
  • Hare Krishna blessing:
    • Het is een infuus/thee die je zowel kunt waarderen voor zijn heerlijke smaak als voor de verscheidenheid aan mogelijke gezondheidsvoordelen van de individuele kruiden.

      Een van de voordelen van Herbal Chai thee is dat het geschikt is voor mensen die gevoelig zijn voor theïne of die op zoek zijn naar een cafeïnevrije alternatief. De kruiden in deze thee worden vaak geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het bevorderen van de spijsvertering, het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem.

  • Jasmijnparel thee:
    • Jasmijn parelthee is een verfijnde groene theevariant waarbij de blaadjes tot parels zijn gerold en vermengd met de geur van jasmijnbloesems. Deze thee onthult een delicate bloemige smaak en een subtiele zoetheid, waardoor het een heerlijke en aromatische keuze terwijl de natuur tot leven komt.
  • Zilvernaald thee:
    • Zilvernaald thee, is een premium witte thee die bestaat uit jonge knoppen van de theeplant. Met zachte, zilverachtige haartjes op de knoppen biedt deze thee een lichte en verfijnde smaak met subtiele bloemige tonen. Het brouwsel heeft vaak een heldere, lichtgele kleur en staat bekend om zijn milde en verkwikkende karakter. Ook werkt het anti bacterieel en ontstekingsremmend.
  • Griekse bergthee:
    • Griekse bergthee of herdersthee, wordt gemaakt van de bloemen en bladeren van de Sideritis-plant die in de Griekse bergen groeit. Deze thee staat bekend om zijn milde smaak en wordt vaak gewaardeerd vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen, waaronder antioxidante eigenschappen. Voor mensen die hier niet bekend mee zijn is het de moeite waard om deze eens te proberen. Een bom van natuurkracht!
  • Pure gember thee:
    • Pure gemberthee, gemaakt van gedroogde gemberwortel, levert een pittige en verwarmende infusie. Met een krachtige smaak en een vleugje scherpte staat deze thee bekend om zijn verkwikkende eigenschappen en wordt vaak gewaardeerd vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen. Je kan er desnoods ook wat citroen of honing bij doen om de smaak te verzachten.
  • Muntthee:
    • Muntthee, bereid met verse muntblaadjes, biedt een verfrissende en aromatische infusie. De thee staat bekend om zijn opwekkende karakter en wordt vaak genoten als een heerlijke drank, zowel warm als koud. Bekijk onze recepten onder het vak kruiden bij pepermunt voor het bereiden van een Marokkaanse muntthee.
  • Kurkuma infuus:
    • Kurkumathee, gemaakt van gedroogde kurkumawortel, biedt een warme en kruidige infusie. Naast zijn kenmerkende smaak staat deze thee bekend om de vermeende gezondheidsvoordelen, zoals ontstekingsremmende eigenschappen. Ook in dit infuus mag je wat honing doen om de smaak te verzachten.

 

Deze theeën en kruideninfusies bieden een smakelijke manier om te genieten van de bloeiende natuur. Experimenteer met verschillende smaken en ontdek welke het beste bij je stemming en smaak voorkeuren passen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.