Thee en kruideninfusie voor Oktober

Gepubliceerd op 30 september 2024 om 20:54

Een kleine inspiratie die Fungetino met jullie wil delen.

Oktober is de maand waarin de wereld zich langzaam lijkt terug te trekken in een deken van goud, oranje en dieprood. De zon verliest zijn zomerse kracht, en de dagen worden korter, alsof de tijd zelf in een rustiger tempo begint te lopen. In de vroege ochtend zie je de eerste dunne slierten mist over de velden hangen, als geheimen die door de aarde worden uitgeademd.

Het geluid van vallende bladeren vult de straten, terwijl de bomen hun laatste zomerse pracht verliezen en zich klaarmaken voor de stilte van de winter.

De geur van houtvuren en kaneel hangt in de lucht. Keukens vullen zich met de geur van pompoensoep en versgebakken appeltaart, terwijl mensen samenkomen rond tafels om de eerste kou te verdrijven met een warm kopje thee en lange gesprekken. Oktober brengt ons dichter bij elkaar, alsof de wereld zich naar binnen keert, zowel in hart als huis.

Het feest van Halloween nadert. Pompoenen worden uitgehold en voorzien van grijnzende gezichten. Kinderen wachten ongeduldig op de avond waarop ze verkleed met lampionnen langs de huizen mogen trekken.

Het is een maand van bezinning en verwondering, van warmte en gezelligheid, maar ook van mysterie en onverwachte schoonheid. Het is de tijd waarin het leven even vertraagt en de wereld zich omhult in de laatste gloed van de herfstzon. 

Laten we hopen dat de maand oktober wereldleiders doet beseffen dat het tijd is om oorlogen te beëindigen en bruggen naar elkaar toe te bouwen in plaats van ze op te blazen.

Laat oktober de maand zijn waarin de wereldleiders, net als de natuur, beseffen dat er schoonheid schuilt in het loslaten van het oude en het omarmen van een nieuwe, vreedzame weg. Dat ze inzien dat de kracht van een natie niet afhangt van haar leger, maar van de eenheid en het welzijn van haar volk. Dat, zoals de bladeren op de grond vallen om de aarde te voeden voor een nieuwe lente, er in het beëindigen van conflicten ook ruimte ontstaat voor nieuw leven, nieuwe hoop, en een betere toekomst voor ons allemaal. 

Thee en kruideninfusies voor oktober.

In de maand oktober, wanneer de herfst volop aanwezig is en de dagen korter en kouder worden, kun je genieten van warme theeën en gezellige kruideninfusies. Hier zijn enkele suggesties:

Een krachtpatser tegen beginnende verkoudheden, druipende neuzen en schorre stemmen! Laat je niet vellen door die vervelende beestjes. Met onze kruidenmix sta je sterker dan ooit en laat je die verkoudheid in de kou staan! Dit is je geheime wapen tijdens koudere dagen! Met deze kruidenthee laat je die loopneus en keelpijn letterlijk in de kou staan. Proost op je immuunsysteem!

Maakt je zo slaperig dat je de sofa als een bed beschouwt! Een kruidenthee die je meer slapende beauty maakt dan een onbewogen Instagram-filter. Perfect voor als je 's nachts wakker ligt en het gevoel hebt dat je een marathon moet lopen in plaats van te slapen. Laat de rest maar zitten; met onze thee ga je in een oogwenk van een drukke dag naar dromenland. Slaapwel!

Mariadistel werkt als een beschermengel voor je lever. Brandnetel, met zijn natuurlijke diuretische eigenschappen, ondersteunt je lichaam in het afvoeren van overtollig vocht en gifstoffen, waardoor je je lichter en energieker voelt. Paardenbloem, een krachtige ontgifter. 

Een traditionele dagelijkse thee uit Japan, geoogst laat in het seizoen voor een zacht en verfrissend karakter. Rijk aan antioxidanten en laag in theïne/cafeïne, biedt Bancha een perfecte balans tussen smaak en gezondheid, ideaal voor mensen die ’s avonds moeilijk de slaap kunnen vatten.

Is op zijn zachtst gezegd moeilijk uit te spreken, maar een hemels lekkere thee dat je op elk vlak zal verrassen, en niet in de doorsnee theewinkel gaat vinden! Een zeer speciale en beroemde Chinese zwarte thee met leliebloem afkomstig uit de provincie Yunnan. Het staat bekend om zijn kenmerkende gouden knoppen en rijke robuuste smaak. Dianhong wordt geassocieerd met warme, honingachtige tonen en een vleugje zoetheid van de leliebloem.

Deze thee is een boeiende en verrassende compositie die de rijke smaakprofielen van traditionele oolong thee en de verkwikkende eigenschappen van ginsengwortel combineert. Deze unieke theevariant heeft de aandacht getrokken van theeliefhebbers over de hele wereld vanwege zijn uitgesproken smaak, energetische kwaliteiten en mogelijke gezondheidsvoordelen.

Is een populaire infusie uit Zuid-Amerika. Het wordt gemaakt van de bladeren van de yerba mateplant (Ilex paraguariensis), en heeft een lange geschiedenis van gebruik door de inheemse bevolking van Zuid-Amerika.

Deze theeën en kruideninfusies zijn perfect om van te genieten terwijl je jezelf omhult met de gezelligheid van de herfst.

De maand oktober.

Oktober markeert het hoogtepunt van de herfst op het noordelijk halfrond. Hier zijn enkele kenmerken van de maand oktober:

  • Herfstkleuren: De bladeren van bomen veranderen in schitterende tinten rood, oranje en geel. Oktober biedt een prachtig kleurenpalet in de natuur, waardoor landschappen een schilderachtige uitstraling krijgen.
  • Koeler Weer: Oktober brengt over het algemeen koeler weer met zich mee. De zomerhitte neemt af, en er ontstaat een aangename frisheid in de lucht. Dit maakt het een ideale tijd voor buitenactiviteiten.
  • Oogsttijd: Voor veel gewassen is oktober een cruciale oogstmaand. Boeren verzamelen de vruchten van hun arbeid, en er is een overvloed aan verse groenten, fruit en granen op boerenmarkten.
  • Halloween: Oktober staat bekend om het Halloween-feest, gevierd op 31 oktober. Mensen verkleden zich in kostuums, versieren hun huizen en genieten van snoep en griezelige festiviteiten.
  • Verandering van Tijd: In veel delen van de wereld gaat de klok in oktober een uur terug, wat leidt tot kortere dagen en langere nachten. Dit fenomeen staat bekend als het ingaan van de wintertijd.
  • Wandel- en Natuuractiviteiten: De koelere temperaturen maken oktober ideaal voor herfstwandelingen. Veel mensen trekken eropuit om te genieten van de prachtige herfstlandschappen.
  • Herfstfestivals: Sommige culturen vieren specifieke herfstfestivals in oktober, gericht op het eren van de natuur en de oogst. Dit kan gepaard gaan met traditionele ceremonies en festiviteiten.
  • Voorbereiding op Winter: Oktober is vaak een tijd waarin mensen zich voorbereiden op de komende winter. Dit omvat het winterklaar maken van huizen, het inslaan van brandhout en het voorbereiden van winterkleding.
  • Wijnoogst: Voor wijnbouwers is oktober een belangrijke maand voor de wijnoogst. Druiven worden geoogst en verwerkt tot wijn, wat een belangrijk evenement is in wijnproducerende regio's.
  • Gezelligheid: Met de dalende temperaturen neigen mensen naar gezelligheid. Warme dranken, dekens, en het ontsteken van haarden dragen bij aan de knusse sfeer van oktober.

Al met al is oktober een maand van overgang, waarin de natuur transformeert in de warme tonen van de herfst en mensen zich voorbereiden op de komende winter. Het is een tijd van oogst, viering en het genieten van de prachtige veranderingen in de natuur.

Oktober volgens de Chinese kalender.

In de traditionele Chinese kalender volgt oktober niet direct het westerse kalendersysteem, omdat de Chinese kalender gebaseerd is op de maancyclus. Hier zijn echter enkele aspecten die in deze periode kunnen plaatsvinden:

  • Chongyang Festival (Dubbel Negen Festival): Het Chongyang Festival valt vaak in oktober volgens de westerse kalender. Het wordt gevierd op de negende dag van de negende maand volgens de Chinese kalender. Mensen trekken de natuur in, klimmen bergen en genieten van chrysantenbloemen. Het festival heeft een symbolische waarde van het vermijden van ongeluk en het vergroten van geluk.
  • Herfstmaan Festival (Midherfst Festival): Dit festival valt meestal op de 15e dag van de achtste maand van de Chinese kalender, wat vaak in september of oktober valt volgens de westerse kalender. Tijdens dit festival komen families samen om de volle maan te bewonderen en te genieten van maancakes en andere traditionele lekkernijen.
  • Tai Chi en Qigong: Volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde en filosofie, is de herfst een tijd van inkeer en vertraging van de energie. Tai Chi en Qigong worden vaak beoefend om de balans in het lichaam te behouden en de levensenergie (qi) te cultiveren.
  • Verandering van Energie: In de Chinese filosofie staat de herfst voor het metaalelement, dat wordt geassocieerd met zuivering en loslaten. Mensen worden aangemoedigd om zich te ontdoen van wat overbodig is en zich voor te bereiden op de rust van de winter.
  • Nationale Dag van de Volksrepubliek China: Op 1 oktober wordt in China de Nationale Dag van de Volksrepubliek China gevierd. Het is een nationale feestdag ter herdenking van de oprichting van de Volksrepubliek China op 1 oktober 1949.
  • Landbouwactiviteiten: In sommige delen van China gaan boeren in oktober door met oogstactiviteiten. Het is een tijd waarin de vruchten van hard werken gedurende het jaar worden verzameld.
  • Seizoenswisseling: De herfst is een tijd van verandering, en oktober markeert de voortdurende verschuiving van de natuurlijke energie van de zomer naar de meer ingetogen en introspectieve sfeer van de herfst.

Hoewel de exacte data variëren, biedt oktober in de traditionele Chinese kalender een periode van reflectie, festiviteiten en het ervaren van de subtiele veranderingen in de natuur. Het is een tijd waarin mensen zich richten op innerlijke balans en harmonie met de seizoenen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.